Nr 4, december 2023
SmittUpp
Nyhetsbrev från Smittskyddsenheten i Region Uppsala
Bild från Destination Uppsala, fotograf: Anders Tukler
SmittUpp är ett informationsbrev från Smittskyddsenheten i Region Uppsala till medarbetare och samarbetspartners i Region Uppsala och länets kommuner, förvaltningar, vård och omsorgsverksamheter. Det ges ut en gång per kvartal via prenumeration och innehåller sammanfattningar av genomgångna epidemier och händelser och information om aktuella och kommande smittskyddsrelaterade händelser, riktlinjer, utbildningar, vaccinationer och annat som är relevant för vårdgivare och andra. Synpunkter och önskemål om innehåll kan framföras till Smittskyddsenheten. Aktuella nyheter och relevanta dokument, riktlinjer och länkar finns hela tiden på Smittskyddsenhetens hemsida. Kontaktuppgifter samt adress till hemsidan finns längst ned i detta nyhetsbrev.
I detta nummer:
- Ny gruppchef på Smittskyddsenheten
- Vintervirussäsongen
- Vaccinationer
- Elimineringsplan för Hepatit B och C
- FRISK i förskolan
- Strama informerar
- Kalendarium
Ny gruppchef på Smittskyddsenheten
Jenny Kostov Kanebjörk, specialistsjuksköterska inom infektionssjukvård, som sedan länge har jobbat på Strama har nu vid sidan av detta arbete även anställts som gruppchef för sjuksköterskorna på Smittskyddsenheten. Jenny har även fått ansvar för att samordna arbetet i de olika arbetsgrupper som finns på Smittskydd/Strama och där även andra yrkeskategorier ingår. Tillsättandet av en gruppchef gör att arbetet på enheten blir mer effektivt och minskar risken för att sjukdom eller annan störning påverkar enhetens förmåga att utföra sitt uppdrag.
Vintervirussäsongen
Covid-19
Vi har under senhösten haft en stor spridning av covid i samhället och virusnivåerna i avloppsvatten har rapporterats vara på lika höga nivåer som under första Omikron-vågen nyåret 2022. På sjukhusen i regionen har belastningen varit relativt hög och stationär den senaste månaden. Den senaste 7 dagars perioden verkar dock antalet fall sjunka. Detsamma gäller andelen positiva prover.

Influensa
Folkhälsomyndigheten förklarade för ett par veckor sedan att årets epidemi har startat men fortsatt relativt låg aktivitet. Det samma gäller i region Uppsala.

RS-virus
Här bedömer Folkhälsomyndigheten att årets epidemi har startat men nationellt är antalet fall på en låg nivå. Här förefaller dock Uppsala ligga lite före och barnkliniken rapporterar nu en ganska hög nivå av patienter både på avdelning och på barnakuten.
Vaccinationer
Säsongsvaccinationer mot covid-19 och influensa
Vaccinationer för säsongen pågår när detta nummer av SmittUpp kommer ut. Intresset för vaccination mot covid-19 med påfyllnadsdos och influensa till riskgrupper har varit stort och positivt. Den regionala vaccinationsenheten som under pandemin varit mycket stor och vaccinerat i hyrda lokaler vaccinerar denna säsong främst de som är över 80 år och blivit kallade med bokad tid och i alla kommuner utom i Uppsala i vårdcentrals-lokaler. Andra riskgrupper och personer över 65 år vaccineras i första hand av vårdcentraler och vaccinationsbyråer.

Vaccination mot kikhosta till gravida
Gravida kvinnor rekommenderas sedan augusti 2022 vaccination mot kikhosta för att skydda det nyfödda barnet mot kikhosta den första tiden i livet genom överföring av antikroppar, till dess barnet själv kan vaccineras vid 3 månaders ålder. Information från Folkhälsomyndigheten finns här.

I Region Uppsala erbjuds sedan februari 2023 kostnadsfri vaccination av gravida kvinnor. Kvinnan informeras via barnmorskemottagningen och vaccination bokas och genomförs på vårdcentral, hos privata vaccinationsbyråer eller på barnmorskemottagningen. Februari till november 2023 har drygt 800 gravida kvinnor vaccinerats, vilket motsvarar ca 25 % av graviditeterna.

För första gången på flera år sprids nu kikhosta i landet och det är angeläget att gravida vaccineras och att föräldrar som har späda barn skyddar dessa mot luftvägsinfektioner de första månaderna i livet

Pneumokock-vaccination
Rekommendation om vaccination mot pneumokocker för medicinska riskgrupper har funnits i många år och erbjudits kostnadsfritt i Region Uppsala. Från 1 december 2022 tillkom ett vaccinationsprogram vilket förstärkt kravet på regionerna att nå de avsedda grupperna. Vid vårdkontakter med personer över 65 år eller medicinska riskgrupper bör pneumokockvaccination följas upp.

De med förhöjd risk för allvarlig pneumokockinfektion, alla över 65 år och medicinska riskgrupper, erbjuds vaccin med Pneumovax (23-valent polysackaridvaccin). Påfyllnadsdoser ska ges vart 5:e år. Vaccination genomförs i första hand på vårdcentraler och privata vaccinationsbyråer. Viktigt är att komma ihåg att påminna medicinska riskgrupper under 65 år.

Grupper med mycket hög risk för allvarlig pneumokocksjukdom rekommenderas en dos Apexxnar (20-valent konjugatvaccin). Behandlande specialistläkare tar ställning till vilka som ska erbjudas Apexxnar. Vaccination med Apexxnar utförs efter remiss av vårdcentral, vilka ersätts enligt regionavtal, eller ges inom specialistsjukvården.

Här finns mer information från Folkhälsomyndigheten respektive Smittskydd Region Uppsala.

TBE-vaccination
Boende i Uppsala län rekommenderas vaccination mot TBE om man vistas utomhus och kommer i kontakt med vegetation där fästingar kan förekomma, såsom gräs, skogsmark, äng eller parkmiljöer. Vaccination bör påbörjas inför vårsäsongen.

Sedan 2022 erbjuds barn och ungdomar i Region Uppsala kostnadsfri vaccination från det år de fyller 3 år till och med 18 års ålder. Under 2023 har 13 000 barn och ungdomar erhållit drygt 15 000 doser vaccin. Vaccinationsinformation når barn och föräldrar via barnavårdscentralen och elevhälsan och vaccination bokas och genomförs på vårdcentraler eller hos privata vaccinationsbyråer. I september 2023 har ca 35 % av 3 - 18 åringar i länet erhållit en eller flera vaccindoser de senaste åren. 

Täckning hos de yngsta barnen varierar mycket mellan bostadsområden (3 – 40 % täckning för två doser hos 3 - 5 åringar) och uppfattas som om erbjudandet att vaccinera barn mot TBE nått fram och mottagits väldigt olika. Analys och åtgärder för att uppnå en mer jämlik vaccintäckning behöver ske inför kommande säsonger. Se kartan i bilden här nedan.
Kartan visar andel barn och ungdomar 3 - 18 år som fått minst en dos TBE-vaccin sedan 2022 när det blev kostnadsfritt.
Föräldrainformation om kostnadsfri TBE-vaccination
Smittskyddsenheten har under hösten tagit fram en informationsbroschyr med lättläst information om TBE-vaccination riktad till föräldrar. Broschyren är översatt till tre olika språk; arabiska, tigrinja och somaliska. Vårdpersonal får gärna nyttja materialet fritt och skriva ut och ge broschyren till patienter som besöker mottagningar, passa då på att fråga hur vaccinationsstatusen ser ut hos hela familjen. Broschyren finns här.
Elimineringsplan för hepatit B och C
Enligt WHO finns ca 257 miljoner människor med kronisk hepatit B och 71 miljoner med kronisk hepatit C. Kronisk hepatit utgör en av de ledande dödsorsakerna i världen. Man uppskattar att ca 1,3 miljoner dödsfall i världen beror på kronisk hepatit, vilket är fler än malaria och hiv. 

WHO har satt ett mål till 2030 för att eliminera hepatit B och C som allvarligt hot mot folkhälsan. Elimineringsmålet innebär 90%-ig reduktion av nya infektioner och 65%-ig reduktion av hepatit B- och C-orsakad död. Ett effektivt vaccin mot hepatit B och nya möjligheter att behandla hepatit C tillsammans med åtgärder för att minska smittspridningen kan möjliggöra elimineringsplanen.

I Sverige har man satt ihop en nationell arbetsgrupp (NAG) bestående av experter från landets sjukvårdsregioner och den har fått i uppdrag att arbeta fram en plan för hepatiteliminering. 

Infektion med hepatit B och C orsakar leverinflammation som även kan bli kronisk och det ökar risken för att utveckla skrumplever, leversvikt, levercancer och leverrelaterad död.

Hepatit B
I Sverige är majoriteten av personer med kronisk hepatit B födda i länder där sjukdomen är vanlig. De har ofta smittats vid födseln eller tidigt i barndomen när risken för kronisk infektion är stor. Smitta i vuxen ålder ger sällan upphov till kronisk infektion. Antalet nya fall beror således på prevalensen i de länder immigranter kommer ifrån. Endast ca 5 % med nydiagnostiserad smitta har smittats i Sverige. 

Hepatit C
Ca 75 % av alla med hepatit C utvecklar en kronisk infektion. Viruset sprids framför allt bland personer som injicerar droger. 

Ökad och kostnadsfri testning behövs för att hitta icke diagnostiserade personer. Bl a hos beroendevården, LARO-mottagningar, SiS-hem, sprututbytesmottagningar, kriminalvården och flyktingmottagningar. Även akutmottagningar, mödrahälsovården, STI-mottagningar, ungdomsmottagningar, företagshälsovård och Försvarsmakten är ställen där man kan erbjuda provtagning.

Vad ska man göra om man hittar en nysmittad/borttappad hepatit C-patient? Ta kontakt med infektionskliniken.

FRISK i förskolan
Smittskyddsenheten har under höst-vintern tagit emot många samtal från förskolepersonal, föräldrar och primärvården då det är en hög smittspridning av streptokocker inom förskoleverksamheterna. Detta yttrar sig i främst scharlakansfeber och halsfluss. Följ de ordinarie behandlingsrekommendationerna . Vid större utbrott är man välkommen att höra av sig till tjänstgörande Smittskyddsläkare för rådgivning. 
Strama
Uppdaterad tryckt version av Regnbågsbroschyren
I dagarna trycks en uppdaterad version av broschyren "Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård", den så kallade "Regnbågsbroschyren". Så snart vi fått leveransen kan vi skicka ut broschyrer kostnadsfritt till de inom regionen som önskar. Det går bra att redan nu maila Strama och förhandsbeställa broschyren. 
Framsida till broschyren Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård
Restnoterade läkemedel
Restnoteringar av antibiotika och andra läkemedel fortsätter att orsaka en hel del extrajobb i vården. Strama och Smittskyddsläkaren skickar i dagarna en skrivelse till Region Uppsala för att påtala detta problem och uppmana regionen att avsätta centrala resurser för detta arbete.


Uppdaterad regional information om restnoterade läkemedel läggs löpande ut på Läkemedelsteamets nyhetssida om restnoteringar. Där finns även information om tillgång till aktuella licenspreparat. Aktuell information om lagersaldo på apotek finns i fass.se. Där framgår även om det finns utbytbara preparat i lager. Vi har tidigare berättat om nationella Stramas samlingssida för rekommendationer vid brist på antibiotika, den sidan finns i appen Strama Nationell, avsnittet ”Läkemedel” och nås även via webben

Vårdcentralernas ersättningsgrundande Strama-uppdrag
Vårdcentralerna i Region Uppsala får varje år ersättning för utfört Strama-uppdrag. Uppdraget för 2023 rapporterades 15 november och de allra flesta vårdcentralerna i regionen valde att utföra uppdraget och kommer därmed att erhålla ersättning. Information om nästa års uppdrag finns här.

Strama Region Uppsala nås via strama(at)regionuppsala.se
Kalendarium
- 15 februari: Grundutbildning STI - smittspårning samt sjukdomslära
För dig som smittspårar STI (framför allt klamydia) på din enhet/mottagning. 8:30-16:00, Hedstrandsalen, Akademiska sjukhuset ing 70, 50 platser. Länk till anmälan.

- 14 mars: Workshop – Smittspårning knepiga fall
För dig som tidigare gått grundutbildning i smittspårning. 8:30-12:00, Dag Hammarskjölds väg 60, lokal i Arbets- och miljömedicin, 20 platser – max 1 deltagare/mottagning. Anmälan via mejl till marie.bjorlin@regionuppsala.se

- 16 april: Workshop – När är det aktuellt med paragrafanmälan och vilken information ska ingå?
För dig som tidigare gått grundutbildning i smittspårning. 13:00-16:30, Dag Hammarskjölds väg 60, lokal i Arbets- och miljömedicin, 20 platser – max 1 deltagare/mottagning. Amälan via mejl till marie.bjorlin[at]regionuppsala.se
Kontakt
E-post till myndighetsbrevlådan: smittskydd[at]regionuppsala.se
Vid akuta ärenden dagtid, helgfria vardagar, då enheten är bemannad ring 018-611 60 62

Kontaktuppgifter till oss som arbetar på Smittskyddsenheten finns här.

Mer information hittar du på Smittskyddsenhetens hemsida.

Vill du inte längre få detta nyhetsbrev? Avprenumerera